Hyperventilatie
Als je hyperventileert, adem je teveel in en te snel uit. Hierdoor verandert de verhouding tussen zuurstof en koolstofdioxide in je bloed. Dat kan leiden tot hartkloppingen, pijn op de borst, benauwdheid, misselijkheid en duizeligheid.
Acute en chronische hyperventilatie
Acute hyperventilatie kenmerkt zich door een plotseling gejaagde ademhaling, hartkloppingen, tintelingen of andere lichamelijke klachten. Angst en onrust zorgen voor nieuwe lichamelijke klachten. Zo’n acute aanval is beangstigd: veel mensen denken dat zij dood gaan. Zij worden zo bang voor een nieuwe aanval, dat zij terecht komen in een chronisch patroon met angst, paniek en hyperventilatie. Chronische hyperventilatie betekent dat je continu hyperventileert zonder dat je het zelf merkt. Dat geeft vage klachten zoals vermoeidheid, pijnlijke spieren, concentratieproblemen, een licht gevoel in het hoofd.
Wat kan ik voor je doen?
Ik zoek samen met jou naar de oorzaak van hyperventilatie. Ik geef informatie en laat je bewust worden van lichamelijke blokkades, door bewegingsoefeningen en ontspanningsoefeningen. Gesprekken en oefeningen zorgen ervoor dat je blokkades afbreekt en ervaar je dat je lichaam reageert op een angst of emotie als je hyperventileert. Je leert ademhalingstechnieken waardoor je hyperventilatie kunt verminderen. Je krijgt handvaten om een hyperventilatieaanval te voorkomen.
Meer informatie? Bel 0572 358 325 voor een afspraak of stuur een e-mail.